Miért és hogyan érdemes COVID-19 járvány alatt microlearninget használni?

Miért és hogyan érdemes COVID-19 járvány alatt microlearninget használni?
Egyre nagyobb számban regisztrálnak koronavírusos megbetegedéseket a világon, ami megváltoztatja a mindennapokat.

A kijárási korlátozások (egyes országokban teljes tilalmak) cégek csökkent működését, leállását okozzák. A dolgozókat a cégek elbocsátják vagy részmunkaidőben “home office”-rendszerű digitális munkavégzésre állítják át. Az egészségügyi válság természetéből fakadóan nagy a bizonytalanság. Senki nem tudja pontosan, hogy ez az állapot mennyi időre változtatja meg a működést, és mekkora gazdasági kiesést fog okozni. Természetesen azt sem, hogy ezzel párhuzamosan a cégek milyen kihívásokkal szembesülnek majd, illetve milyen racionalizálási lépésekre lesznek kénytelenek átállni.

Magyarországon a pandémia első hónapja a pánikszerű intézkedésekkel, a hatékonyság lehetőség szerinti teljes vagy részleges fenntartása mellett, a dolgozók home office-ba szervezéséről szólt. Sok cég kényszerült leépítésre, vezetett be nemzetközi felvételi tilalmat, rendezte át a költségkereteit úgy, hogy hosszabb távon is alacsonyabb költségvetéssel tudjon működni.

Nagyobb a szükség a HR-munkára, mint bármikor korábban!

A legfontosabb feladatok közé tartozik a szervezet erőforrásainak átszervezése mellett az új munkarend kialakítása, az új munkakörök felállítása, a céges folyamatok és a munkatársak egészségbiztosítása, és több összehúzott munkakör esetén az új munkakörökben dolgozók felkészítése, képzése az új kihívásokra. Most, hogy a széttagolt „home office”-rendszer már kialakult, a következő nagy kihívás a munkatársak elkötelezettségének, a cég kohéziós erejének fenntartása, és a motiváció megteremtése a jelenlegi körülmények közt is. Nem utolsósorban a részleges vagy teljes elbocsátások esetén arra is kell gondolni, hogy ezeket a munkavállalókat érdemes lesz hamarosan visszahívni. Tehát olyan módon kell elválni tőlük, hogy az a legkorrektebben, és mindkét fél számára világosan és egyértelműen történjen azzal, hogy ha a munkavállaló még szabad lesz, a cég nyitott a későbbi újra alkalmazására.

A 8 legfontosabb terület, amiben a microlearning segíteni tud ebben az időszakban (is):

 1. Alacsony költségvetésből kell jó megoldásokat találni – a microlearning kiemelten költséghatékony eljárás bármely egyéb képzési megoldáshoz képest.
  Állítsa át oktatási tananyagait és csatornáit microlearning-alapú képzésre! Segítünk megtervezni és létrehozni hatékony megoldásait! Tananyagaihoz kapcsolja hozzá azt a személyes (e-) támogatást, amellyel testre szabhatja azokat, és a munkatársak személyes bevonódását érheti el.
 2. Nagy földrajzi széttagozódásban kell a csapat összetartására és a fejlesztésére megoldást találnia.
  A microlearning egyik fő előnye éppen ez!
 3. Összevont munkakörök esetén az új kihívásokra kell alkalmassá tenni a dolgozókat.
  Ehhez nyújtanak nagy segítséget az instant elérhető tananyagok. Elemezze az új munkaköröket, és a szükséges kompetenciákra keressen megfelelő tananyagot rendszerünkből! Ha speciális anyagra van szüksége, keressen minket, elkészítjük tananyagait, amelyeket hamarosan használhat munkatársai fejlesztésekor.
 4. Tanítsa meg dolgozóit az otthoni körülmények között végzett munka legfontosabb egészség- és környezetvédelmi szabályaira, és az ezzel kapcsolatos biztonságos munkavégzésre!
  A munkáltató törvényi kötelezettségén túl, gondoljon dolgozói egészség-megóvására, és arra hogy az Ön törődése nem csak dolgozói egészség-megőrzésében térül majd meg, hanem lojálitásuk növekedésében is!
 5. A csökkent terhelés mellett dolgozók vagy teljesen tehermentesített „home office”-ban lévők számára olyan hasznos dolgot lehet adni, amelyre eddig kevésbé jutott idő, viszont a jövőre nézve hasznos lehet: tanulhatnak.
 6. Kötelezően megtartandó képzések esetén offline tananyagait átalakítjuk online, könnyen használható microlearning tananyagokra és vizsgákra, amelyekkel nem csak a járvány időszakában, hanem a későbbiekben is gazdaságosan biztosíthatja dolgozói oktatását.
 7. Gondoskodó elbocsátás esetén a microlearning is támogatja a cég pozitív munkáltatói márka építését azzal, hogy segít fenntartani az aktív kapcsolatot a dolgozóval addig is, amíg a következőkben szüksége lehet rá. Alakítsa ki outplacement folyamatait, és készüljön fel a távozó munkatársak támogatására online anyagokkal!
 8. Nem feltétlenül áll le minden munkaerő-felvétel a válság alatt sem. A microlearning olyan „onboarding” anyagokat tud biztosítani, amelyek nem csak gyorsan elérhetőek, hanem munkerőt és ezzel költséget takarítanak meg, és egészségügyi szempontból biztonságosak is!

Minden kipróbált és újonnan elkészített tananyagát később is használhatja, emiatt nem csak jó megoldást talál a jelenlegi helyzetre, hanem hosszú távon gondolkodva is sokkal költséghatékonyabb működésre lesz képes!

Próbálja ki most!