Microlearning és LMS - megéri?

Microlearning és LMS - megéri?
Vajon az LMS (tanulásmenedzsment rendszer) azok közé a dolgok közé tartozik-e, amire egy vállalatnak valóban szüksége van? Összegyűjtöttük, milyen előnyöket nyújt és miért éri meg egy MIcrolearning és/vagy egy LMS rendszer használata!

Miért éri meg a Microlearning és az LMS használata?

Az összes képzési anyag együtt és könnyen elérhető módon tárolható

A tanulásmenedzsment rendszerek lehetővé teszik, hogy a munkavállalók bármikor könnyen hozzáférhessenek mindenhez, amit tudniuk kel. Ez több előnnyel is jár:

 • Nem kell órákon keresztül, több irodát is átnézve keresgélni a szükséges anyagok után.

 • Mivel könnyen áttekinthetjük a már kialakított modulokat, még véletlenül sem eshetünk abba a hibába, hogy ugyanazt a képzési anyagot kétszer is elkészítjük.

 • Azok a munkavállalók, akik már régebb óta a cégünknél dolgoznak, könnyedén hozzáférnek a régebbi tananyagokhoz is, így bármikor felfrissíthetik tudásukat, ha szükségük van rá.

 • Az LMS rendszerek ezen felül biztosítják, hogy minden alkalmazott a képzési anyagok legfrissebb verzióját használja, ahelyett hogy az éppen kezébe kerülő, már talán elavult információkra pazarolná idejét és energiáját.

Korszerűsíthetjük a képzési folyamatot

Sokszor előfordul egy-egy képzésen, hogy az alkalmazottaknak rengeteg olyan információt kell végighallgatniuk, amit már tudnak, vagy ami számukra nélkülözhető lenne, mielőtt eljutnának ahhoz, amire valójában szükségük van. Például lehet, hogy egy munkavállaló már jól ismeri az iparág biztonsági szabályait, de a vállalatának ezzel kapcsolatos speciális eljárásait még kevésbé.

Az LMS segítségével akár gyors kvízekben felmérhetjük, hogy a már meglévő tudás mely területeket fedi le, és láthatjuk, hogy milyen képzésre lesz szükség. Az alkalmazottak a rövid tanulási modulok között a saját igényeik szerint haladhatnak. Így sokkal könnyebbé, hatékonyabbá és gyorsabbá tehetjük a képzési folyamatot.

Hatékonyan nyomon követhetjük a képzéseket

Vannak olyan képzések, amikre rendszeresen szükség van - például évente kötelező biztonsági képzések. Vannak, amik az új alkalmazottak számára, a belépést követő időszakra lettek kialakítva (on-boarding). Vannak, amiket az összes alkalmazottnak el kell végeznie - például mielőtt egy új berendezést kezdenének használni, vagy mikor egy új folyamatot vezetnek be.

A tanulásmenedzsment rendszerek az összes szükséges információt biztosítják számunkra, bármilyen típusú képzésről is legyen szó. Ami még fontosabb, ezekkel az információkkal lehetővé teszik az összes képzés hatékony nyomon követését is például:

 • Az LMS rendszer megmutatja, hogy az alkalmazottak milyen eredményeket értek el és milyen értékelést kaptak egy adott tréningen.

 • A rendszeren keresztül emlékeztetőt küldhetünk az alkalmazottaknak arról, ha új képzési modult kell teljesíteniük.

 • Láthatjuk, hogy mely alkalmazottak teljesítették az adott képzést és kik azok, akiknek még el kell végeznie.

 • Nyomon követhetjük a dátumokat, amikor az alkalmazottak teljesítették az éves képzési követelményeket.

Az LMS rendszerek jobb visszajelzési lehetőségeket kínálnak

Ahelyett, hogy egy későbbi megbeszéléseken kérnénk a részvevőktől visszajelzést (amikorra talán már el is felejtették), az LMS rendszeren keresztül, a képzési modul végén, annak természetes részeként kaphatunk értékelést az adott anyag érthetőségéről és hasznosságáról. Ezekre a visszajelzésekre építve, az alkalmazottak igényei szerint, úgy alakíthatjuk tovább a képzésünket, hogy az biztosítsa a sikert. Így nem pazaroljuk időnket és energiánkat olyan képzésre, ami nem hatékony, vagy amire nincs is szükség.

Csökkenthetjük a szervezeti költségeket

Az LMS rendszer kialakításának költségeivel szemben vegyünk figyelembe néhány olyan költséget is, amit a folyamaton keresztül megtakaríthatunk például:

 • Tréninghelyszín és a lebonyolítás költségei,

 • Az oktató költségei,

 • A tréningre utazás költségei,

 • A nyomtatott tananyagok költségei,

 • A rossz képzésre elvesztegetett idő költségei.

A tanulásmenedzsment rendszereket úgy tervezik és alakítják ki, hogy az az adott vállalat méretéhez és költségvetéséhez mérten kezelhető legyen. A döntés előtt érdemes végiggondolni, hogy most mennyit költünk a vállalati képzésre és fejlesztésre és az hogyan működik. A tanulásmenedzsment rendszerek kiváló lehetőséget nyújtanak a hatékonyság növelésére!